Rajčatová bruschetta – italská klasika, která výborně poslouží jako předkrm a neztratí se ani mezi grilovanými dobrotami. Připravit si ji můžete hned ve dvou verzích – s parmezánem anebo se sýrem halloumi.
Ingredience na 4 porce:
1 velká bageta
4 rajčata (verze s parmezánem) nebo hrst cherry rajčat (verze s halloumi)
3 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky červeného vinného octa
1 stroužek česneku
1 jarní cibulka
Menší hrst bazalky
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Piniová semínka
Hoblinky parmezánu nebo 1 kus halloumi
V hlavní roli:
Krájecí a servírovací prkénko, hrušeň divoká a dub, 52,5x13,5 cm |
Krájecí a servírovací prkénko, červený hloh, 35,5x23 cm |
Nepřilnavá pánev Ø 28 cm, Maku |
Nůž na chléb 20 cm Pakka Wood, Maku |
Postup:
Bagetu nakrájejte na plátky a z obou stran opečte na pánvi nebo v topinkovači.
Pokud budete připravovat bruschetty s parmezánem, použijte velká rajčata. Ta rozkrojte na čtvrtiny a zbavte se tekutých vnitřků. Pevnou dužinu nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy.
Pokud se chystáte připravit bruschetty s halloumi, nakrájejte drobná rajčátka na plátky.
V misce promíchejte olej, ocet, najemno nakrájený nebo prolisovaný česnek, najemno nakrájenou jarní cibulku a bazalku, špetku soli a pepře.
Zálivkou zalijte nakrájená rajčata a promíchejte, anebo si zálivku nechte k pokapání bagetek s halloumi.
Piniová semínka nasucho opečte na pánvi dozlatova.
V případě bruschett s parmezánem naservírujte ochucená nakrájená rajčata na opečené plátky baget. Posypejte piniovými semínky a ozdobte hoblinami parmezánu.
Na bruschetty s halloumi nakrájejte halloumi na půl centimetru silné plátky, podélně ještě přepulte a osušte papírovou utěrkou. Pánev potřete olejem a sýr z obou stran opékejte dozlatova. Můžete případně ogrilovat.
Opečené plátky baget pokapejte zálivkou, obložte pár plátky rajčátek, kouskem opečeného sýra a znovu pokapejte zálivkou. Posypejte piniovými semínky a podávejte.
Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky. W: zdravezivena.cz IG: zdrave_zivena