Chcete mít čerstvé, nadýchané, super vláčné a zdravé pečivo na stole už za půl hodiny? Pusťte se do cottage žemlí s bylinkami. K jejich přípravě nepotřebujete zadělávat kvásek, přitom bude těsto lehké jako pírko.
Ingredience na 4 kusy:
200 g cottage (lepší je hustší cottage)
1 vejce
Hrstka směsi najemno nakrájených bylinek (např. tymián, pažitka, oregano, bazalka, šalvěj)
100 g celozrnné špaldové mouky
50 g světlé hladké mouky
½ lžičky jedlé sody (2 g)
1 rovná lžička kypřicího prášku do pečiva (4 g)
Špetka soli
Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky
V hlavní roli:
Kolébkový sekáček na bylinky a zeleninu
|
Servírovací prkénko 31x25 cm, Maku |
Postup:
Cottage s vejcem rozmixujte dohladka. Lepší je vybírat sýr cottage s hustší konzistencí a trochu hrubší strukturou, než řídký cottage s oddělenými hladkými zrny sýra ve smetaně. Tento hustší má bohatší chuť. Pokud však pracujete s tekutějším cottage, budete možná potřebovat více mouky (cca o 20 – 30 g).
Do sýrové směsi vmíchejte najemno nasekané bylinky.
Ve vedlejší misce smíchejte obě mouky se sodou, kypřicím práškem a solí.
Sypkou směs důkladně promíchejte se sýrovo-bylinkovou směsí a vytvořte těsto polotuhé konzistence.
Lehce navlhčenýma rukama vytvarujte 4 stejně velké bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky.
Pečte při 180 °C 23 – 25 minut.
Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky. W: zdravezivena.cz IG: zdrave_zivena