Bylinkové cottage žemle

Chcete mít čerstvé, nadýchané, super vláčné a zdravé pečivo na stole už za půl hodiny? Pusťte se do cottage žemlí s bylinkami. K jejich přípravě nepotřebujete zadělávat kvásek, přitom bude těsto lehké jako pírko.

 

Ingredience na 4 kusy:

200 g cottage (lepší je hustší cottage)

1 vejce

Hrstka směsi najemno nakrájených bylinek (např. tymián, pažitka, oregano, bazalka, šalvěj)

100 g celozrnné špaldové mouky

50 g světlé hladké mouky

½ lžičky jedlé sody (2 g)

1 rovná lžička kypřicího prášku do pečiva (4 g)

Špetka soli

Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky

 02

 

V hlavní roli:

 

03

Kolébkový sekáček na bylinky a zeleninu
GREEN TOOL, Eva Solo

05

Servírovací prkénko 31x25 cm, Maku

 

Postup:

Cottage s vejcem rozmixujte dohladka. Lepší je vybírat sýr cottage s hustší konzistencí a trochu hrubší strukturou, než řídký cottage  s oddělenými hladkými zrny sýra ve smetaně. Tento hustší má bohatší chuť. Pokud však pracujete s tekutějším cottage, budete možná potřebovat více mouky (cca o 20 – 30 g).

Do sýrové směsi vmíchejte najemno nasekané bylinky.

Ve vedlejší misce smíchejte obě mouky se sodou, kypřicím práškem a solí.

Sypkou směs důkladně promíchejte se sýrovo-bylinkovou směsí a vytvořte těsto polotuhé konzistence.

Lehce navlhčenýma rukama vytvarujte 4 stejně velké bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky.

Pečte při 180 °C 23 – 25 minut.

Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky.  W: zdravezivena.cz  IG: zdrave_zivena

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz