Nic nezahřeje lépe, než pořádné kari. Food blogeři PG foodies si pro svůj nový recept vybrali tu největší klasiku – litinový hrnec Staub. Veganské kari už zas taková klasika není, ale o to větší je důvod k tomu náš nový recept vyzkoušet. Voní po mangu a zázvoru, a kromě skvělé večeře je to také vzpruha do boje proti rýmičkám.
Vegetarianské | bez mléka | veganské | oběd | večeře | bez lepku
4 porce
Příprava 10 min | vaření 30 min
Budeme potřebovat:
½ velkého květáku (cca 600g růžiček)
4 lžíce olivového oleje
1 ½ lžičky hořčičných semínek
½ lžičky mletého římského kmínu
1 vrchovatá lžička mleté kurkumy
2 jarní cibulky
1 stroužek česnek
3 cm čerstvého zázvoru
400 ml vody
300 ml kokosového mléka
100g passaty (nebo půl konzervy loupaných rajčat)
1 konzerva z cizrny
2 hrsti špenátu (libovolné)
malé zralé mango (libovolné)
šťáva z ½ -1 citrónu
svazek koriandru
Podáváme s:
Rýže
koriandr
V hlavní roli:
Kulatý litinový hrnec cocotte černá Ø 26 cm
Pokud budete jíst kari s rýží, jako první krok bude: dejte vařit rýži. Celá příprava receptu trvá přibližně 40-45 min. |
1. Květák očistíme a rozdělíme jej na menší růžičky. 2. Připravíme si větší hrnec. Na olivovém oleji restujeme květák spolu s hořčičnými semínky. Bude to trvat cca 10 minut. Mezitím si v malém food processoru rozmixujeme oloupaný zázvor, česnek, stonky koriandru (listy jsou na ozdobení) a bílou i zelenou část jarních cibulek. |
3. Jakmile květák lehce zhnědne, přisypeme 1 lžičku kurkumy, ½ lžičky římského kmínu a rozmixovanou směs. Restujeme další 2 minutky. 4. Nyní přilijeme 400 ml vody, 300 ml kokosového mléka a přidáme přibližně 100g passaty. Vaříme na středním plameni pod pokličkou přibližně 15 minut. V tu dobu by měl být květák uvařený tak akorát. Ne příliš tvrdý, ne rozvařený. Je třeba jej ale ochutnat. |
|
|
5. Na závěr přidáme na kostičky rozkrájené mango a 2 hrsti špenátu. Dochutíme šťávou z citrónu. Pokud nebudete dávat mango, stačí citrónové šťávy méně. 6. Podáváme s rýží a listy koriandru. |
Dobrou chuť!