Zdánlivě se může španělská paella podobat italskému rizotu, rozdíl je ale především ten, že paella se při vaření nemíchá a nefinušuje se přidáním másla a parmezánu. Proto je paella na chuti lehčí, více svěží a pochutnají si na ní i ti, kteří milují zdravá a vyvážená jídla.
Ingredience na 2 – 4 porce:
400 g čerstvých – neloupaných, nevařených krevet
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
3 filátka ančoviček
1 červená paprika
1 lžička mleté papriky
¼ lžičky mletého rozmarýnu
100 g krájených rajčat (z plechovky)
Sůl
Špetka šafránu
600 g zeleninového vývaru
200 g kulatozrnné rýže
50 g mraženého hrášku
Petrželka na posypání
Citron k podávání
V hlavní roli:
Hliníková Paella pánev Ø33 cm, Maku
|
Nůž na zeleninu 9 cm Pakka Wood, Maku |
Krájecí a servírovací prkénko, švestkové dřevo,
|
Lžíce s průřezy & oddělovač bílků 2v1
|
Postup:
Krevety oloupejte a zbavte střívek. Pár krevet můžete nechat neoloupaných, budou na paelle vypadat moc hezky.
Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět.
Do pánve vsypte najemno nakrájený česnek s ančovičkami (také najemno nakrájenými). Míchejte na mírném stupni asi minutu.
Pak do pánve přidejte červenou papriku nakrájenou na kostičky nebo proužky. Míchejte další minutu až dvě.
Posypejte mletou paprikou, rozmarýnem, ještě krátce míchejte a pak zalijte krájenými rajčaty a po chvíli horkým vývarem.
Do pánve vsypte větší špetku soli a šafrán. Nechte 2 minuty vařit.
Do pánve vsypte rýži. Promíchejte a nechte 10 minut pozvolna vařit. Nemíchejte.
Po 10 minutách posypejte hráškem. Do rýže lehce vtlačte krevety. Překryjte alobalem a utěsněte. Dejte pozor, abyste se nepopálili. Utahujte alobal přes okraje pánve ideálně pomocí utěrky. Nechte 5 minut vařit. Poté sporák vypněte a nechte dojít cca 3 minuty.
Paellu posypejte petrželkou, můžete pokapat olivovým olejem. Obložte kousky citronu k pokapání a ihned podávejte.
Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky. W: zdravezivena.cz IG: zdrave_zivena