Pražma pečená s citronem a bylinkami

Gastronomie přímořských oblastí, kde rádi trávíte dovolenou, je možná jednou z vašich oblíbených součástí dní strávených u moře. Čerstvé ryby a bylinky hrají prim například v oblíbených destinacích, jako jsou Chorvatsko, Španělsko či Řecko. Připravte si doma hostinu, která vás přenese zpět na slunné pláže. Na plechu vybaveném roštem budou ryby připravené stejně skvěle, jako z roštu na grilu.

Na 2 porce:

2 vykuchané pražmy

Sůl

2 citrony

Několik větviček rozmarýnu

Čerstvý bobkový list

 

K podávání:

1/3 hrnku olivového oleje

Hrstka petržele

1 stroužek česneku

Sůl

Jako příloha se hodí brambory nebo pečivo

02-riba

 

V hlavní roli:

 

04-riba

Keramický pekáč s roštem, Eva Solo

05-riba

Oválný talíř Legio Nova, Eva Solo

 

Postup:

Pražmu lehce z boků nařízněte, poté osolte z boků i zevnitř. Položte na plech (resp. na rošt umístěný na plechu).

Citrony nakrájejte na plátky. Pár plátků vsuňte do břišní dutiny. Vložte dovnitř i větvičku rozmarýnu a bobkový list. Tyto dvě bylinky podsuňte i pod rybu a umístěte i nahoru na rybu. Přiklopte dvěma plátky citronu (pod rybu už další citron nedávejte). Bylinky s citronem můžete k rybě připevnit provázkem, ale není to nutností.

Rybu pečte při 200 °C 15 – 20 minut podle velikosti.

V misce smíchejte olivový olej s najemno nakrájenou petrželí a česnekem. Osolte. Hotovou rybu směsí pokapejte a můžete ji využít i k ochucení brambor vařených ve slupce nebo pečených brambor. K rybě se jako příloha hodí také čerstvé pečivo.

03-riba

Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky.  W: zdravezivena.cz  IG: zdrave_zivena

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz