Gastronomie přímořských oblastí, kde rádi trávíte dovolenou, je možná jednou z vašich oblíbených součástí dní strávených u moře. Čerstvé ryby a bylinky hrají prim například v oblíbených destinacích, jako jsou Chorvatsko, Španělsko či Řecko. Připravte si doma hostinu, která vás přenese zpět na slunné pláže. Na plechu vybaveném roštem budou ryby připravené stejně skvěle, jako z roštu na grilu.
Na 2 porce:
2 vykuchané pražmy
Sůl
2 citrony
Několik větviček rozmarýnu
Čerstvý bobkový list
K podávání:
1/3 hrnku olivového oleje
Hrstka petržele
1 stroužek česneku
Sůl
Jako příloha se hodí brambory nebo pečivo
V hlavní roli:
Keramický pekáč s roštem, Eva Solo
|
Oválný talíř Legio Nova, Eva Solo |
Postup:
Pražmu lehce z boků nařízněte, poté osolte z boků i zevnitř. Položte na plech (resp. na rošt umístěný na plechu).
Citrony nakrájejte na plátky. Pár plátků vsuňte do břišní dutiny. Vložte dovnitř i větvičku rozmarýnu a bobkový list. Tyto dvě bylinky podsuňte i pod rybu a umístěte i nahoru na rybu. Přiklopte dvěma plátky citronu (pod rybu už další citron nedávejte). Bylinky s citronem můžete k rybě připevnit provázkem, ale není to nutností.
Rybu pečte při 200 °C 15 – 20 minut podle velikosti.
V misce smíchejte olivový olej s najemno nakrájenou petrželí a česnekem. Osolte. Hotovou rybu směsí pokapejte a můžete ji využít i k ochucení brambor vařených ve slupce nebo pečených brambor. K rybě se jako příloha hodí také čerstvé pečivo.
Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky. W: zdravezivena.cz IG: zdrave_zivena