Rychlé, autentické thajské kari s krevetami si můžete připravit i u vás doma. Pokud jej navíc krásně naservírujete, bude potěšení ještě mnohonásobně větší. Využít k tomu můžete jednoporcové minihrnce s pokličkou od značky Maku. Hodí se nejen na různé druhy kari, ale i pro servírování jiných omáček, dipů, salátů nebo paštik a pomazánek.
Na 2 – 4 porce potřebujete:
1 šalotka
1 lžíce kokosového oleje
1 větší stroužek česneku
1 plná lžička najemno nastrouhaného zázvoru
1,5 lžíce červené kari pasty
250 ml kokosového mléka
150 ml zeleninového vývaru
200 g oloupaných krevet (nevařených; 14 – 16 kusů)
2 lžičky rybí omáčky
1 malá červená paprika kapie
80 g cukrového hrášku
Limeta
K podávání:
Jasmínová rýže
Chilli paprička
Koriandr
Thajská bazalka
V hlavní roli:
Prkénko dub 30x12 cm, Maku |
Kuchařský nůž 20 cm Pakka Wood, Maku |
Keramický hrnec s skleněnou poklicí Ø 20 cm, Maku |
Postup:
Šalotku nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor, kari pastu a míchejte asi minutu na středním stupni.
Do hrnce vlijte kokosové mléko a zeleninový vývar nebo vodu. Pozvolna vařte 3 minuty.
Do hrnce vložte krevety a rybí omáčku. Přiveďte k varu a vařte 5 minut.
Papriku nakrájejte na tenké proužky a společně s cukrovým hráškem přidejte dvě minuty před koncem vaření krevet.
Hotové kari podle chuti dosolte rybí omáčkou, je-li to potřeba, a ochuťte limetkou.
Podávejte s rýží, posypané najemno nakrájeným chilli, koriandrem a thajskou bazalkou.
Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky. W: zdravezivena.cz IG: zdrave_zivena