Novinky

Thajské červené kari s krevetami

Rychlé, autentické thajské kari s krevetami si můžete připravit i u vás doma. Pokud jej navíc krásně naservírujete, bude potěšení ještě mnohonásobně větší. Využít k tomu můžete jednoporcové minihrnce s pokličkou od značky Maku. Hodí se nejen na různé druhy kari, ale i pro servírování jiných omáček, dipů, salátů nebo paštik a pomazánek.

Na 2 – 4 porce potřebujete:

1 šalotka

1 lžíce kokosového oleje

1 větší stroužek česneku

1 plná lžička najemno nastrouhaného zázvoru

1,5 lžíce červené kari pasty

250 ml kokosového mléka

150 ml zeleninového vývaru

200 g oloupaných krevet (nevařených; 14 – 16 kusů)

2 lžičky rybí omáčky

1 malá červená paprika kapie

80 g cukrového hrášku

Limeta

 

K podávání:

Jasmínová rýže

Chilli paprička

Koriandr

Thajská bazalka

02

 

 V hlavní roli:

 

03

Keramický mini hrnec s poklicí černý Ø 12 cm, Maku

04

Prkénko dub 30x12 cm, Maku

05

Kuchařský nůž 20 cm Pakka Wood, Maku

06

Keramický hrnec s skleněnou poklicí Ø 20 cm, Maku

 

Postup:

Šalotku nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor, kari pastu a míchejte asi minutu na středním stupni.

Do hrnce vlijte kokosové mléko a zeleninový vývar nebo vodu. Pozvolna vařte 3 minuty.

Do hrnce vložte krevety a rybí omáčku. Přiveďte k varu a vařte 5 minut.

Papriku nakrájejte na tenké proužky a společně s cukrovým hráškem přidejte dvě minuty před koncem vaření krevet.

Hotové kari podle chuti dosolte rybí omáčkou, je-li to potřeba, a ochuťte limetkou.

Podávejte s rýží, posypané najemno nakrájeným chilli, koriandrem a thajskou bazalkou.

 

Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky.  W: zdravezivena.cz  IG: zdrave_zivena

Špaldovo-žitné palačinky s pomeranči a tonka fazolemi

Na první pohled se nezdají, ale tyto palačinky jsou velice zdravé. Jsou připravené ze špaldové a žitné mouky, díky čemuž obsahují množství vlákniny, minerálů i vitaminů. O bílkoviny se postará tvaroh nebo jogurt a nechybí ani zdravá nálož ovoce. Celý dezert příjemně voní po tonka fazolce připomínající vůni vanilky a svěžest dodá lehký dotek máty. Tomu se říká vyvážený dezert!

 

Ingredience na 5 palačinek:

Těsto:

150 ml mléka

150 ml vody

1 vejce

70 g celozrnné špaldové mouky

50 g celozrnné žitné mouky

Špetka soli

Špetka cukru

2 lžičky oleje (např. řepkového) – 10 g

Olej na smažení – kokosový, řepkový nebo ghí

 

K podávání:

70 ml čerstvé pomerančové šťávy

30 ml limetkové šťávy

1 lžíce medu

2 menší pomeranče

Řecký jogurt/tvaroh/zakysaná smetana

Tonka fazolka

Plátky mandlí, opečené nasucho dozlatova

Máta (nemusí být)

 

02-palacinky

 

 V hlavní roli:

 

03-palacinky

Oválný talíř Legio Nova, Eva Solo

04-palacinky

Litinová pánev na palačinky Ø 30 cm, Staub

 

05-palacinky

Sada kuchyňských misek s víkem 3 ks, Maku

06-palacinky

Metlička silikonová s bambusovou rukojetí, Maku

 

Postup:

Mléko, vodu a vejce prošlehejte v misce. Přisypte obě mouky, špetku soli a cukru a metličkou míchejte, dokud nezmizí hrudky. Nakonec vmíchejte olej. Těsto nechte odpočívat půl hodiny až hodinu.

Rozpálenou nepřilnavou pánev potřete olejem. Do pánve vlijte naběračku těsta a krouživými pohyby rozlijte po pánvi. Smažte palačinky z obou stran dozlatova. Při otáčení opatrně podebírejte vařečkou a poté opatrně překlopte. Hotové palačinky stáhněte na talíř.

V čisté pánvi smíchejte šťávu z pomeranče a limetky s medem. Vařte minutu až dvě. Poté stáhněte z plotny.

Pomeranče oloupejte, nakrájejte na plátky a obalte v sirupu na pánvi.

Palačinky naaranžujte na talíře. Ozdobte jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Případně je můžete potřít před skládáním na talíř, aby náplň byla uvnitř. Zastrouhněte tonka fazolkou a ozdobte plátky pomeranče. Polijte zbylým sirupem. Nakone posypejte plátky mandlí a ozdobte lístky máty.

Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky.  W: zdravezivena.cz  IG: zdrave_zivena

Bylinkové cottage žemle

Chcete mít čerstvé, nadýchané, super vláčné a zdravé pečivo na stole už za půl hodiny? Pusťte se do cottage žemlí s bylinkami. K jejich přípravě nepotřebujete zadělávat kvásek, přitom bude těsto lehké jako pírko.

 

Ingredience na 4 kusy:

200 g cottage (lepší je hustší cottage)

1 vejce

Hrstka směsi najemno nakrájených bylinek (např. tymián, pažitka, oregano, bazalka, šalvěj)

100 g celozrnné špaldové mouky

50 g světlé hladké mouky

½ lžičky jedlé sody (2 g)

1 rovná lžička kypřicího prášku do pečiva (4 g)

Špetka soli

Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky

 02

 

V hlavní roli:

 

03

Kolébkový sekáček na bylinky a zeleninu
GREEN TOOL, Eva Solo

05

Servírovací prkénko 31x25 cm, Maku

 

Postup:

Cottage s vejcem rozmixujte dohladka. Lepší je vybírat sýr cottage s hustší konzistencí a trochu hrubší strukturou, než řídký cottage  s oddělenými hladkými zrny sýra ve smetaně. Tento hustší má bohatší chuť. Pokud však pracujete s tekutějším cottage, budete možná potřebovat více mouky (cca o 20 – 30 g).

Do sýrové směsi vmíchejte najemno nasekané bylinky.

Ve vedlejší misce smíchejte obě mouky se sodou, kypřicím práškem a solí.

Sypkou směs důkladně promíchejte se sýrovo-bylinkovou směsí a vytvořte těsto polotuhé konzistence.

Lehce navlhčenýma rukama vytvarujte 4 stejně velké bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky.

Pečte při 180 °C 23 – 25 minut.

Velké dík patří Markétě za krásný recept a krásné fotky.  W: zdravezivena.cz  IG: zdrave_zivena

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz